Intro

Velkommen til FOKUS 2019!

Vinderne af FOKUS 2019 er fundet:

First Prize: Albin Skaghammer Victim Madeleine Andersson I need to find myself before the ice caps have melted

Jury Special Mention: Ditte Johanne Krogh Bertelsen Untitled

Publikumsprisen: Martina Scarpelli Egg

Stort tillykke og tak til alle der har deltaget!

....

Det er en glæde at byde velkommen til den 9. udgave af FOKUS videokunstfestival, som igen i år vil fylde København med videoværker med et bredt internationalt afsæt. Previews for 2019 er netop annonceret. Se preview på alle 10 udvalgte videoværker her på siden!

En jury bestående af professionelle fra kunst- og filmbranchen har udvalgt ti værker ud af de mange indsendte open call-forslag fra 20 forskellige lande. Det er værker, som udelukkende er valgt ud fra en kunstnerisk betragtning – f.eks. for så vidt angår form og indhold, men også uforudsigelighed, i værket som helhed. FOKUS videokunstfestival giver plads til en vigtig niche i kunstverdenen, der er meget tæt på filmens verden, men ikke nødvendigvis opleves bedst i en biografsal.

De ti nominerede film kan opleves i Nikolaj Kunsthal og i Kulturkvarteret. Find FOKUS her. Undervejs i festivalen afholdes arrangementer, der dykker ned i de enkelte værker. 

For første gang uddeles vi også en publikumspris. Du kan således stemme på din favoritfilm - og selvfølgelig være med ved præmieoverrækkelsen torsdag d. 28. marts. 

Vi håber, rigtig mange vil gå på opdagelse i videokunstens verden, når festivalen løber af stablen fra d. 28. februar til d. 31. marts. Her vil man have muligheden for at tage temperaturen på videokunsten i dag og med garanti blive budt på tankevækkende, underholdende og uforudsigelige kunstoplevelser, enten i lomme- eller storformat.

På vegne af Nikolaj Kunsthal vil vi rette en stor tak til Det Danske Filminstitut og Statens Kunstfonds Billedkunstudvalg for at støtte festivalen samt til Kulturkvarteret og de institutioner, som huser værkerne. På gensyn og velkommen til FOKUS2019!


Program

Åbningen af FOKUS festival 2019 finder sted i Nikolaj Kunsthal d. 28. februar. Herefter kan du se de 10 udvalgte Open Call videoer både i Nikolaj Kunsthal samt på udvalgte venues i Københavns Kulturkvarter. Du kan se alle 2019 venues her. Blandt de udvalgte værker kåres vinderen af FOKUS 2019 som modtager præmien på €1000 samt Juryens Special Mention og Publikums Favorit som præmieres med €500 hver. Juryen vil annoncere vinderne ved FOKUS festival Award Show d. 28. marts, der finder sted i Teatermuseet i Hofteatret. Køb din billet her! I løbet af festivalperioden vil det også være muligt at deltage i forskellige events: 9. marts kl 14.00-15.30: Walk'n'Talk på udvalgte locations  19.marts - 31. marts: Khora VR-udstilling med premiere på Christian Lemmerz' TRAUM 28. marts kl 17.00-19.00: Awardshow. Køb din billet her.  Find programmet for 2019 her: FOKUS katalog 2019

Preview


Jury

De indsendte værker bedømmes af en professionel jury på 4 personer bestående af kuratorer, kunstnere og repræsentanter fra filmbranchen. 

Dette års jury består af: Simon Starling, kunstner, Rasmus Brendstrup, programredaktør hos Cinemateket, Helene Nyborg Bay, kunsterisk leder på Nikolaj Kunsthal and Maja Krebs Sørensen, Produktion and event co-ordinator i Nikolaj Kunsthal.

 

Simon Starling

Simon Starling er født i Epsom, England, i 1967. Han er uddannet fra Glasgow School of Art og var professor i kunst på Städelschule i Frankfurt fra 2003 til 2013. Starling vandt Turner-prisen i 2005 og var nomineret til Hugo Boss-prisen i 2004. Han repræsenterede Skotland på Venedig Biennalen i 2003 og har haft soloudstillinger på Casa Luis Barragán i Mexico City, Hiroshima City Museum of Contemporary Art, Museo Experimental El Eco i Mexico City, Museum of Contemporary Art i Chicago, Power Plant i Toronto, Staatsgalerie Stuttgart i Tyskland og Tate Britain i London. Starling bor i København.

 

Rasmus Brendstrup

Rasmus Brendstrup er 43 år og har siden 2005 været programredaktør på Cinemateket, hvor han bl.a. står bag festivalen Arabian Nights. Han er fast anmelder på filmmagasinet Ekko, holder foredrag og skriver om filmkultur og filmkunst i diverse aviser og tidsskrifter (bl.a. om videokunstnerne Shirin Neshat og Pipilotti Rist). Uddannet cand.mag. i moderne kultur og kulturformidling fra Københavns Universitet.

 

Helene Nyborg Bay

Helene Nyborg Bay er kunstnerisk leder af Nikolaj Kunsthal. Hun har siden 2001 arbejdet tæt med kunstnere på den danske og internationale scene, bl.a. Julian Rosefeldt, Haroon Mirza, Aneta Greszyskowska, Mika Ninagawa, Andreas Emenius samt mange danske samtidskunstnere. Leder af Viborg Kunsthal 2012-2016 og siden ansat i Nikolaj Kunsthal. Har i en årrække siddet som bestyrelsesmedlem i Foreningen af Kunsthaller i Danmark og er p.t. bestyrelsesformand for Nordens Hus på Færøerne. I årene 2006-2011 drev hun sit eget galleri, Helene Nyborg Contemporary, i København.

 

Maja Krebs Sørensen

Produktions- og eventkoordinator i Nikolaj Kunsthal. Har i Nikolaj Kunsthal været med til at realisere FOKUS videokunstfestival gennem tre år. Har i en årrække arbejdet som projektleder og kurator for Copenhagen Fashion Film Festival, hvor hun har haft særlig fokus på talentudvikling, udstillingsproduktion og kortfilm. Maja Krebs Sørensen står for koordineringen af FOKUS videokunstfestival 2019.